- Veul jevroagde vroage -

Veel nieuwe leden / aspirantleden / belangstellenden hebben vragen over het koor en over zichzelf. Hieronder proberen we deze vragen te beantwoorden en je vooral gerust te stellen!

Ik heb geen tijd voor een vereniging
Dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Welke dingen vind je belangrijk om je vrije tijd aan te besteden? Je mag jezelf best een leuke hobby gunnen. Een wekelijkse repetitie kost je drie uur in de avonduren. We zien bij het koor ook leden met een drukke baan. Bijvoorbeeld een arts met wachtdiensten, een brandweerman met wisseldiensten, een zelfstandig ondernemer met een eigen zaak, een hoofd van een basisschool, etcetera. Zij vinden naast hun drukke baan allemaal een stuk ontspanning om hun weekend op de vrijdagavond te beginnen bij de repetities van ons koor en na afloop in de “derde helft” nog even te blijven hangen.

Ik kan niet zingen en geen noten lezen
We bieden vrijblijvend zanglessen en koorscholing aan. Een unieke gelegenheid om met koorzang kennis te maken. Een professionele zangdocent leert je de kneepjes van het vak. Hij zal er snel achter komen of je daadwerkelijk niet kunt zingen. Maar dat is in de praktijk een zeldzaamheid. Dan heb je het in elk geval geprobeerd. 

Ik wil geen verplichtingen
Aanmelden bij het koor en deelname aan de koorscholing is vrijblijvend, je kunt altijd stoppen. Ook kun je vrijblijvend eens 2 maanden meedraaien met de wekelijkse repetities. Dan kom je er vanzelf achter of je het wel of niet leuk vindt. En niet elke zanger is op iedere repetitie aanwezig door andere verplichtingen thuis, bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje. Of door wisseldiensten. De dirigent houdt daar ook rekening mee door de zangoefeningen regelmatig te herhalen. 

Ik ken niemand bij het koor
Daarom krijg je vanaf het begin meteen een intensieve begeleiding. Je maakt snel kennis met een van de coördinatoren en met de zangdocent zelf. En eenmaal ingedeeld bij een van de vier partijen (tenor 1, tenor 2, bariton en bas) krijg je een vaste mentor toegewezen. Ook staan alle zangers open voor een kennismaking met een nieuw aspirant-lid, ze zullen je met open armen ontvangen. In het verleden zijn tussen diverse leden goede vriendschappen ontstaan, maar dat heeft wel even tijd nodig natuurlijk. Je krijgt binnen korte tijd er tientallen kennissen bij, een nieuw sociaal netwerk. 

Ik vind het eng om alleen te komen
Dat is heel begrijpelijk in een onbekende omgeving. Daarom komt een van de coördinatoren Ledenwerving je bij de eerste keer thuis ophalen (als je dat wil) en ga je samen naar het verenigingslokaal voor de repetitie of koorscholing. Vraag ook gerust een vriend om met je mee te gaan.

Een klassiek en kerkelijk repertoire spreekt me niet aan
Als wereldlijk koor hanteren we een heel divers repertoire. Uitgangspunt is dat het stuk meerstemmig moet zijn en liefst vierstemmig. We treden dan ook op bij verschillende gelegenheden waar ook een ander repertoire op zijn plaats is. Dat is de reden waarom we zowel klassiek, kerkelijk als ook vlotte populaire stukken voor het voetlicht brengen. Met name tussen de klassieke stukken zitten prachtige nummers van beroemde componisten die veel indrukwekkender klinken als menige moderne popsong.  Overigens heeft een muziekcommissie inspraak en zoekt naar de pareltjes in de meerstemmige muziek.

Is lid zijn van KKM St. Lambertus niet wat saai?
Onze dirigent herhaalt regelmatig de stukken die we oefenen. Dat doet hij ook om de mannenkoorklank bij KKM St. Lambertus naar een hoger niveau te tillen dan bij het gemiddelde mannenkoor. Dat betekent wel dat elke zanger constant alert moet zijn en gefocust moet blijven. Zeker als de andere partijen afwijkende noten of zelfs een andere tekst zingen, dat verlangt continue opletten en figuurlijk gesproken op het puntje van je stoel zitten. De tijd vliegt dan voorbij. Daarnaast organiseert het koor diverse optredens door het jaar heen. Met als consequentie dat je in een theater ook eens achter de coulissen terechtkomt en kennis maakt met de artiesteningang. Zo maak je nog eens dingen mee die je nog nooit gedaan hebt. De afgelopen jaren heeft het koor niet alleen in de theaters op de planken gestaan, maar ook in kerken (met als voordeel een geweldige akoestiek), in een gemeenschapshuis, op de bodem van het Columbus Earth Theatre, in het Discovery-museum, in zorgcentra, in een feestzaal tijdens een dinnerconcert, in een stationshal, of buiten op de markt, de binnenplaats van Kasteel Ehrenstein of het Schouwburgplein met een publiek van meer dan 5000 mensen. En ongeveer eens in de drie jaar organiseert ons koor een concertreis naar een ander land met diverse optredens op verrassende plekken. 

Hoe gaat meerstemmig zingen in zijn werk?
Het koor is verdeeld in vier groepen, deze noemen we partijen. Van laag naar hoog heten deze partijen bas, bariton, tenor 2 en tenor 1. Tijdens de zangles neemt de dirigent een stemtest bij je af om te beoordelen bij welke partij je qua stem het beste past. Elke partij kent ook een partij-commissaris, een aanspreekpunt voor allerlei praktische zaken. Hij wijst onder andere een mentor voor je aan binnen de partij en geeft aan waar je het beste kunt gaan zitten. De partijen oefenen bij nieuwe stukken om de beurt hun muziek, en daarna zingen meerdere of alle partijen samen.

Treedt het koor altijd alleen op?
Ons koor bevat voldoende kwaliteit en volume om alleen een optreden te verzorgen, meestal begeleid door een pianist. Bij een grootser opgezet concert zoeken we vaker de samenwerking met solisten of een kleine groep muzikanten. En af en toe werken we samen met een heel symfonieorkest. Natuurlijk gaan we ook de samenwerking met andere koren niet uit de weg. Over en weer kunnen we elkaar versterken tijdens een belangrijke uitvoering. Dat lukt des te gemakkelijker bij ons koor omdat onze dirigent nog bij drie andere Limburgse koren het dirigeerstokje zwaait. Zij zingen dan voor een groot deel hetzelfde repertoire: dan is samen zingen snel ingestudeerd. Ook dan maak je weer leuke contacten met zangers van andere koren.

Heeft mijn partner thuis ook iets aan mijn lidmaatschap?
Je partner kan natuurlijk naar elke uitvoering komen kijken en vooral luisteren. Daarnaast organiseert ons koor enkele feesten door het jaar heen waar de partners ook welkom zijn. Denk aan een weidefeest, Patroonsfeest en kerstviering. Verder wordt er eens per jaar een gezellig uitstapje naar een leuke plaats georganiseerd.